Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční recepty žáků

 


Vanilkové rohlíčky od Nikoly
Krok 1 Na přípravu těsta budeme potřebovat 40dkg hladké mouky, 20dkg másla, 1vejce, 7dkg ořechů a 10dkg cukru moučka.
Krok 2 Poté zpracujeme tak aby se těsto nedrobilo. Poté těsto dáme do sáčku a necháme 1 den odležet.
Krok 3 Druhý den těsto vyndáme ze sáčku a rozválíme na váleček. Váleček rozkrájíme na kousky.
Krok 4 Kousky vmačkáme do formiček, vyklopíme a postupně je budeme vykládat na plech.
Krok 5 Až plech naplníme, dáme do trouby, která je rozpálena na 180°C. Rohlíčky pečeme přibližně 10minut.
Krok 6 Vyndáme z trouby a obalíme ve vanilkovém cukru. A poté můžeme jíst.

OŘECHOVÉ KOŠÍČKY OD NIKOL
Popisuji vám výrobu cukroví.Všechno cukroví je sladké a dává se o vánocích na stůl.Chci popisovat jeden druh z cukroví, jsou to ořechové košíčky.Na košíčky si musíme připravit 23 dkg hladké mouky ,10 dkg moučkového cukru,12 dkg másla může být (hera),3 žloutky. Náplň se dělá z 6 dkg moučkového cukru, 1 žloutku ,10 dkg másla např. hery,1 lžíce rumua mletých ořechů .Na vále vypracujeme hladké těsto,které necháme vychladnout.Kousky těsta vtlačíme do formiček na košíčky a aby zůstaly na náplň necháme pod okrajem formičky prostor asi 5 milimetrů.Korpus košíčku upečeme v troubě předehřáté na 180 C.Po vychlazení košíčky naplníme náplní vzniklé smícháním .Dáme na to mleté ořechy , anebo polijeme čokoládou.Přeji dobrou chuť.

 

 

Vosí úly od Kláry F.
Nejprve nakoupíme tyto suroviny. Ořechy, cukr, máslo, rum, kakao a piškoty.
Umeleme ořechy a pak z ostatních surovin uděláme těsto, jen část másla, cukru a piškotů necháme vedle. Těsto necháme uležet a pak ho vtlačíme do formiček vysypaných kakaem. Když to uděláme, připravíme si krém. Uvaříme moučnou kaši a necháme ji vychladnout. Zašleháme do ní cukr a máslo a krém je hotov. Připravené úlky naplníme krémem a zespod přiklopíme piškotem. Úlky máme hotové a teď už stačí jen pozvat rodinu a přátele a na úlkách si pochutnat.

 

                                        Vínové cukroví
                           Tom M.
Na vínové cukroví si připravíme 250g hladké mouky, 250g rozměklého tuku,
6 lžic bílého vína; práškový a vanilkový cukr na obalení.    
Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme rozměklý tuk a bílé víno a rukama dobře propracujeme těsto.
Necháme v chladu.
Po částech vyválíme na pomoučeném vále pláty, ze kterých vykrájíme formičkami různé tvary, dáme je na vymazaný plech a v horké troubě upečeme. Hotové ještě teplé cukroví balíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
 

 

Pracičky od Klárky
 
Co potřebujeme:
300g hladké mouky,200g tuku (může být  Hera nebo ztužený tuk), 250g moučkového cukru,130g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 roztlučený hřebíček (případně badyán), 1 celé vejce,
Podle chuti skořice a kakao a trocha tuku na vymazání formiček.
 
 
Pracovní postup:
1.krok: promícháme hladkou mouku s cukrem se skořicí s mletým hřebíčkem, nastrouhanými vlašskými ořechy, vajíčkem a s máslem a podle naší chuti pak ještě přidáme kakao.
2.krok: Celé těsto pořádně zpracujeme a necháme ztuhnout do druhého dne.
3.krok: Na pomoučeném vále vytvoříme z připraveného těsta váleček a ten potom překrájíme na pravidelné dílky.
4.krok: Vtlačujeme do připravených, slabě tukem vymaštěných formiček dílky těsta.
5.krok:Formičky dáme na plech, strčíme trouby, která  je mírně vyhřátá na 170 stupňů a pečeme do růžova asi přibližně 15 minut
6. krok: Ještě za tepla formičky vyklepneme a cukroví pocukrujeme. Je dobré cukroví udělat dřív, protože se musí uležet 41 až 21 dnů.

 

 

Adéliny nudličky
                               
Připravíme si:
350-400g hrubé mouky nebo polohrubé mouky
2 vejce
50-100ml vody
sůl
máslo
 
1)
Mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál.
2)
Těsto rozdělíme na 3 bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout.
3)
Z každého bochánku na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a necháme z obou stran oschnout, aby se placky při krájení neslepovaly.
4)
Placky nakrájíme nejprve na pruhy asi 4 cm široké. Několik pruhů položíme na sebe a postupně je krájíme na nudle široké asi 5 mm, popř. na jiné tvary podle receptů. Znova je necháme proschnout.
5)Nudle dáme do většího množství mírně osolené vroucí vody a vaříme je 7-10 minut do měkka. Scedíme je a hned promastíme máslem, aby se neslepily.
6)Nakonec nudle  posypeme mletým mákem a cukrem.          
                                   NECHTE SI CHUTNAT!!
              

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Kontakt


Statistiky

Online: 1
Celkem: 180271
Měsíc: 1831
Den: 77