Recepty z hlívy ústřičné
Recepty z hlívy ústřičné 
Guláš z hlívy  ústřičné                                                                                                                                     
Suroviny: Hlíva  ústřičná (jedno obchodní balení),  cibule,  paprika,  dvě rajčata,  mletá sladká paprika,  kostka vývaru (zeleninový),  mouka hladká,  olej na smažení Postup:Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme  nakrájenou a očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou  papriku a rychle podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a  rajče, dusíme do měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset  minut a podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.Doba  vaření cca 40 min, příprava 15 min. 
Grilovaná hlíva ústřičná
500g hlívy ústřičné  ·	3 svazky petrželky  ·	1 malý svazek bazalky  ·	5 pol. lžic oleje  ·	3 kávové lžičky jemného octa  ·	4 malá rajčata  ·	170 g (8 plátků) prorostlé slaniny  ·	mletý bílý pepř  ·	sůl  Hlívu ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo opláchneme,  petrželku a bazalku propláchneme, osušíme. Petrželku a polovinu bazalky  jemně nasekáme, smícháme se solí, čerstvě mletým bílým pepřem a stolním  olejem. Kloboučky hub asi 30 minut marinujeme v připravené směsi a  zakapané v jemném octě. Rajčata umyjeme, osušíme a křížem nakrájíme. Rajčata, hlívu ústřičnou a  slaninu narovnáme na alobalem vyložený plech, dáme do předehřátého grilu  a pečeme tak dlouho, dokud slanina nezhnědne a nevytvoří kornoutky (asi  5-10 minut). Grilovanou hlívu ústřičnou, rajčata a slaninu upravíme na  plochou mísu, snítkami bazalky ozdobíme. 
Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné 
1 velký nebo 2 malí kapři  ·	200g hlívy ústřičné  ·	3 šalotky  ·	1 pol. lžíce sekané petrželky  ·	200ml suchého bílého vína  ·	75g smetany  ·	75g šlehačky  ·	1 pol. lžíce hladké mouky  ·	mletý černý pepř  ·	sůl  Vykuchanou rybu umyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme,  naporcujeme, osolíme, vložíme do vymazané ohnivzdorné formy. Hlívy  ústřičnou očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nakrájíme na plátky.  Šalotku sloupneme, nakrájíme na kostičky, obě přísady přidáme k rybě,  posypeme sekanou petrželkou a pepřem. Zalijeme 200 ml suchého bílého  vína, formu přikryjeme vymazaným pergamenovým papírem, dáme péct do  trouby na 40-45 minut při 200-220°C (v předehřáté troubě), horkovzdušná  trouba 180-200 °C (v nepředehřáté troubě), plyn stupeň 4-5 (v předehřáté  troubě). Hotovou rybu přendáme na vyhřátou mísu, postavíme na teplo, omáčku  přivedeme k varu. V rozšleháme smetanu, šlehačku, 1 pol. lžící hladké  mouky a vlijeme do omáčky, přivedeme opět k varu, osolíme, opepříme.  Omáčkou přelijeme rybu, ihned podáváme. 
Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou 
·	80g másla  ·	200g dlouhozrnné rýže  ·	400ml zeleninového vývaru  ·	250g hlívy ústřičné  ·	1 středně velká mrkev  ·	2 celerové natě  ·	1 krůtí prsíčko {asi 400 g)  ·	1 pol. lžíce hladké mouky  ·	mletý černý pepř  ·	sůl  Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme.  Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém  pokličkou. Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky  rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové  natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s  mrkví nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme,  opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po  obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na  pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži  ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby. Rýži se zeleninou dáme na mísu, krůtí maso nakrájíme na silnější plátky a  položíme na rýži.    
Celozrnné těstoviny s  hlívou ústřičnou                                                                                                                                             
300 g celozrnných těstovin, 300 g hlívy ústřičné,  3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3  stroužky česneku, petrželka                                                                                                                                                                                                  Rajčata nakrájíme na proužky. Česnek utřeme. Těstoviny uvaříme doměkka  v osolené vodě. Na pánvi na oleji podusíme hlívu ústřičnou nakrájenou  na proužky, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Přidáme  česnek, rajčata, čerstvou pokrájenou petrželku a ještě chvíli podusíme.  Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.  
Hlívová majonéza se  šunkou                                                                                                                                     
250g  hlívy naložené v octě, l00g šunky, 2 vejce,olej, 1 brambor, okurka,  cibule, mletý pepř, sůl. Uvaříme brambor, oloupeme jej a rozšleháme s vejci, pepřem, olejem a  solí. Poté přidáme nakrájené hlívy, šunku, cibuli, okurku, řádně  promícháme a necháme 10 hodin uležet. Podáváme k masu,bramborám, nebo  samostatně. 
Hlíva se žampiony po  čínsku                                                                                                                         
250g  hlívy, 250g žampionů, 50g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce  solamylu, 2 lžíce sojové omáčky a 1 čajová lžička moučkového cukru. Drobně nakrájené houby podusíme na másle, dáme na pánev do rozpáleného  oleje, krátce orestujeme, zaprášíme solamylem a cukrem, opět orestujeme a  na závěr vmícháme sojovou omáčku. Podáváme s pečivem 
Hlívová kulajda                                                                                                                                        
300g  hlívy, 4-5 brambor, 2 vejce, 0,5l kysané smetany, 2 lžíce octa, 1 lžíce  hladké mouky, 5 zrnek celého pepře, 2 bobkové listy, kmín, sůl. Nakrájenou hlívu uvaříme společně s bramborami a kořením v jednom litru  slané vody. Poté co hlíva změkne, zahustíme záklechtkou připravenou ze  smetany a mouky, přidáme ocet s vejci a na závěr, když vejce ztuhnou,  kulajdu odstavíme. 
Dršťková polévka z hlívy 
300 -500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku,  majoránka, paprika, mletý pepř, sůl. Nakrájenou hlívu na nudličky podusíme společně s nakrájenou cibulí na  části sádla. Po změknutí dáme do hrnce s vroucí vodou, přidáme česnek  utřený se solí, mletý pepř a zahustíme jíškou připravenou z části sádla a  mouky. Poté přidáme na zbytku sádla lehce zpěněnou papriku s majoránkou  a na závěr dle chuti dosolíme.
Dušené hovězí na hlívách 
4plátky z hovězí kýty, 200g hlívy, 80g sádla, 20g hladké  mouky, 1 cibule, 3dcl vývaru (Masox), 4 lžíce kečupu, mleíý pepř, sůl. Nejdříve naklepeme plátky, osolíme a zprudka opečeme na 50g sádla. Na  zbytku sádla osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu a 10 minut  podusíme. Poté přidáme hlívu k masu, zaprášíme hladkou moukou a zlehka  opékáme. Po chvíli vše zalijeme vývarem, ochutíme solí, pepřem a dusíme  do změknutí. Na úplný závěr přidáme kečup a krátce povaříme. Podáváme s  rýží nebo s chlebem. 
Hlívové rizoto
400g hlívy, 300g rýže, 2 zelené papriky, 1 cibule, 3 lžíce  kečupu,olej,sůl. Nejdříve na vhodném oleji zpěníme cibulku, ke které po chvíli přidáme na  drobno nakrájenou papriku. Po podušení přidáme hlívu (rovněž drobně  nakrájenou), osolíme a dusíme do změknutí. Na závěr přidáme uvařenou  rýži, kečup a promícháme. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým  salátem. Hlívy na smetaně 600g hlívy, 50gmásla, 2dcl smetany, 3Og hladké mouky, 1 cibule,mletý  muškátový oříšek, sůl. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou  hlívu, muškátový oříšek, posolíme a minimálně 20 minut dusíme. Na závěr  přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou a necháme přejít varem.  Podáváme s bramborami. 
Vepřové s hlívou na černém pivu 
600 g vepřové kýty, 200g hlívy, 0,5l černého piva, 1 cibule,  stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 čajová lžička  moučkového cukru, sojové omáčky a octa, mletý pepř, sůl. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na  rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu.  0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a  sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby  podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem 
Hlíva na jehle                                                                                                                                                  
250g  hlívy (klobouky), 150g tvrdého sýra, 100g měkkého salámu, 1 vejce, 50ml  mléka, 2 lžíce hladké mouky, olej, pepř, sůl. Klobouky hlívy povaříme v osolené vodě, osolíme a okořeníme. Pokud jsou  klobouky větší, rozpůlíme je a navlékáme střídavě na jehlu spolu s  kouskem sýra a kolečkem salámu. Takto připravenou jehlu obalíme v  těstíčku zhotoveném z vejce, mléka a mouky. Na závěr do zlatova  usmažíme. Podáváme s pečivem nebo bramborami, můžeme doplnit zeleninovou  oblohou. 
Hlíva na hořčici                                                                                                                                                                       
250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová  lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme,  opepříme a dusíme do měkka. Poté přidáme mouku, opražíme, přidáme  hořčici, cukr a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží. 
Hlíva s rajčatovou  omáčkou                                                                                                                             
balíček  hlívy ústřičné, hrst (i zmražených) žampionů, 2 cibule, slunečnicový  olej, sůl, houbový prášek, sladká paprika, sojová omáčka, kousky  nakrájených rajčat  Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou hlívu,  žampiony, nakrájená rajčata (lepší jsou oloupaná), podlijeme trochu  vodou a podusíme. Osolíme, přidáme houbový prášek, sladkou papriku,  sojovou omáčku a necháme část vody vyvařit. Podáváme s bramborem. 
Vídeňský řízek 
kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka,  vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky  osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance.  Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub  potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku.  Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat  vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit. 
Hlíva v alobalu se  slaninou                                                                                                                                                
25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká  paprika                                                                                                            Cibuli pokrájíme na kolečka,  položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené,  popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky  slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s  bramborovou kaší nebo chlebem. 
Recept na salát                                                                                                                                                                                           s hlívou
250 hlívy,100  cibule,20 sůl,20 cukr,20 olej,1dcl voda,pepř.kloboučky povaříme ve  vodě.pokrájíme na-drobno,smícháme s nasekanou cibulkou ,zalejeme  nalevem-z cukru,soli,oleje.dochutíme octem.necháme uležet. 
Hlíva jako škvarečky
Hlíva  na kmíně (škvarečky) Hlívu nakrájíme na menší kostky, na pánev dáme rozehřát tuk (nejlépe  sádlo), vložíme hlívu a ochutíme drceným kmínem a solí, zprudka  osmahneme a podáváme na chleba, pokud chceme škvarky, necháme hlívu  mírně škvařit do zlatova, na zkus by mněla být křupavá.  
Polévka s opečenou hlívou ústřičnou 
200 g hlívy ústřičné 100 g másla 1 sáček MAGGI Přidej brambor 
Mlynářská polévka s hlívou
200  g brambor 2 dcl mleka Příprava: Hlívu pokrájíme na nudličky a opečeme na másle dozlatova.                                                  Polévku MAGGI Přidej brambor Mlynářská  polévka vsypeme do 0,8 l studené vody a 0,2 l studeného mléka a  důkladně zamícháme.                                                              Přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a za stálého míchání  přivedeme k varu. Vaříme cca 13 minut, občas zamícháme.                                                                                           Před podáváním vložíme do polévky opečenou hlívu.
HLÍVA NA DIVOKO 
Použité suroviny: 250 g hlívy ústřičné  |  120 g cibule  |  100 g mrkve  |  70 g tuku  |   50 g petržele  |  50 g celeru  |  10 g hladké mouky  |  ocet  |  cukr  |   tymián podle chuti  |  voda podle potřeby  |  sůl  Postup: 1. Na tuku zpěníme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme  očištěnou a pokrájenou hlívu a podlijeme trochou vody, dusíme. 2. Přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu a koření. 3. Dusíme za občasného podlévání vodou, až je všechno měkké. 4. Vydusíme na tuk, přidáme mouku, vodu, ocet, cukr a podáváme.  25dkg hlívy nakrájíme na proužky a spodní části nožiček nepoužijeme,  abychom to nemuseli dlouho dusit.Podusím to na tuku(sádlo mě chutná  nejlíp)zasypeme směsí Guláš minutka, zalijeme 1litrem vody a přidáme  majoránku.Povaříme 10 minut a dršťková je skvělá. Hlívu nadrobno nakrájíme, lehce opečeme na másle, pokmínujeme a  posolíme. Pak necháme dusit do měkka s trochou vody. Podáváme na  uvařených těstovinách, posypané tvrdým sýrem. Jednoduché, rychlé.  
GULÁŠ Z HLÍVY
Suroviny: Hlíva  ústřičná (jedno obchodní balení),  cibule,  paprika,  dvě rajčata,  mletá sladká paprika,  kostka vývaru (zeleninový),  mouka hladká,  olej na smažení Postup: Na pánvi zpěníme cibulku, když začíná sklovatět tak přidáme nakrájenou a  očištěnou hlívu ústřičnou a osmahneme. Přidáme sladkou papriku a rychle  podlijeme. Přidáme kostku vývaru, nakrájenou papriku a rajče, dusíme do  měkka. Zahustíme moukou dle potřeby, povaříme deset minut a podáváme s  houskovým knedlíkem nebo celozrnným chlebem.  Doba vaření cca 40 min, příprava 15 min. 
Salát z hlívy
Postup  přípravy receptu:                                                                                                                                     Houby očistíme a otřeme papírovým ubrouskem. Pokud jsou velké,  pokrájíme je. Cibuli oloupeme a jemně posekáme. Chléb nakrájíme na  kostičky. Rozmačkaný česnek krátce osmahneme na 1 lžíci rozehřátého  oleje. Přidáme kostičky chleba a opečeme dozlatova. Opepříme a vyjmeme.  Zbylý olej rozehřejeme na pánvi. Zesklovatíme na něm cibuli, přidáme  houby a smažíme je na silném ohni, dokud nezměknou. Osolíme, opepříme a  přidáme okapanou kukuřici. Hlívu zalijeme jablečným octem, podle potřeby  přisolíme a podáváme vlažné. Salát z hlívy ústřičné posypeme bazalkou a  opečeným chlebem.

